Online veiligheid

Alles over digitale beveiliging

Binnen een veilig huis hoort uiteraard ook veilige apparatuur. Je wil immers voorkomen dat criminelen wel buiten de deur blijven, maar tóch bij informatie over jouw bankrekening, identiteit of andere gevoelige gegevens kunnen komen. Op Beveiligingwijzer.nl vind je informatie over digitale beveiliging, productreviews en tips voor een veilige online omgeving.

Tips om je thuisnetwerk te beveiligen

Het is fijn om thuis overal verbinding te kunnen maken met het internet. Als deze draadloze verbinding echter niet goed beveiligd is, loop je grote risico's. Met deze tips zorg je voor de juiste beveiliging van je netwerk.

Zelf doen Cybercrime
Hoe kun je malafide webshops herkennen?

Sommige webshops leveren namaakproducten, of nemen zelfs bestellingen en betalingen aan zonder producten te leveren. Hoe herken je zo'n malafide webshop, of aanbiedingen die écht te mooi zijn om waar te zijn?

Cybercrime Zelf doen
Online veiligheid is een ABC’tje

Met een nieuwe campagne probeert de politie cybercriminaliteit terug te dringen, door de aandacht te vestigen op het online ABC: Alert blijven, jezelf Beveiligen en altijd Checken.

Cybercrime Nieuws
Wat is malware en wat kun je er tegen doen?

Malware is een soort kwaadaardige computersoftware dat ontwikkeld is om computers en laptops te infecteren met een virus, spyware of zogeheten trojans. Hier lees je hoe je jouw apparaten tegen malware kunt wapenen.

Cybercrime
Tips om cybercrime te voorkomen

Met de komst van het internet is er helaas een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan: cybercrime. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker online ingebroken, dan fysiek. Hier lees je wat je er tegen kunt doen.

Beveiligingstips
Wat is helpdeskfraude en wat kun je er tegen doen?

Wanneer je slachtoffer wordt van helpdeskfraude word je opgebeld door een persoon uit het buitenland, die uitlegt dat je actie moet ondernemen en bepaalde gegevens moet delen. Lees hier hoe je daar mee om moet gaan.

Beveiligingstips
Wat is skimming en wat kun je er tegen doen?

Skimming is een geniepige manier van criminelen om op ongeziene wijze je bankgegevens te verkrijgen. Hierbij wordt je bankpas ontvreemd of gekopieerd, en je pincode afgekeken. Lees hier wat je er tegen kunt doen.

Beveiligingstips
Wat is gijzelsoftware (of ransomware), en wat kun je er tegen doen?

Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, is één van de grootste online gevaren van dit moment. Het is een type malware dat je hele computer of laptop of delen ervan kan blokkeren. Lees hier meer over gijzelsoftware.

Beveiligingstips Cybercrime
Hoe herken je een phishing-website?

Phishing komt steeds vaker voor in Nederland. Bij phishing proberen criminelen via een mail of een website je gegevens of geld te stelen. Toch is er een aantal kenmerken waaraan je phishing kunt herkennen.

Beveiligingstips
Tips om identiteitsfraude te voorkomen

Identiteitsfraude kan leiden tot torenhoge rekeningen, boze mensen en bedrijven en zelfs aanhoudingen door de politie. Daarom is het belangrijk om dergelijke fraude te voorkomen. Dat doe je met de tips in dit artikel.

Beveiligingstips
Veilig omgaan met wachtwoorden

Gebruik jij iedere keer hetzelfde emailadres en wachtwoord, als je je ergens moet registreren? Dat is natuurlijk lekker makkelijk in gebruik, maar als er iets misgaat, dan staat echt álles open. Lees hier over de alternatieven.

Wachtwoorden
Wat is een hardware wallet?

Bezit je Bitcoin, of andere cryptomunten? Dan is het aan te raden om een zogeheten hardware wallet te hebben. Wat een hardware wallet precies is, lees je hier.

Productinfo
Wat is een goed of veilig wachtwoord?

Om je gegevens goed te beschermen, heb je goede en veilige wachtwoorden nodig, die uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens bestaan. Hier lees je meer over het instellen van veilige wachtwoorden.

Wachtwoorden
Wat te doen als je je laptop of telefoon kwijt bent?

Ben je je laptop of smartphone kwijt, of is deze gestolen? Onderneem dan snel actie, om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van je apparaat. Deze tips helpen je hierbij.

Wachtwoorden Zelf doen
Anti-cybercrimetips voor devices van kinderen

Bescherm je kinderen online. Voor criminelen die op het wereldwijde web actief zijn, maakt de leeftijd namelijk niet uit: ieder apparaat is een doel.

Cybercrime