Online veiligheid

Alles over digitale beveiliging

Binnen een veilig huis hoort uiteraard ook veilige apparatuur. Je wil immers voorkomen dat criminelen wel buiten de deur blijven, maar tóch bij informatie over jouw bankrekening, identiteit of andere gevoelige gegevens kunnen komen. Op Beveiligingwijzer.nl vind je informatie over digitale beveiliging, productreviews en tips voor een veilige online omgeving.

Inbraakcijfers Q3 laagste ooit, cybercrime rukt juist op

Het aantal woninginbraken heeft in het derde kwartaal van 2023 het laagste punt ooit bereikt. Inmiddels wordt in één op de vijf gemeenten vaker aangifte gedaan van cybercrime dan woninginbraak.

Nieuws Cybercrime
Aantal inbraken opnieuw afgenomen, cybercrime juist licht gestegen

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal inbraken in woningen met 4 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal meldingen van cybercrime nam daarentegen licht toe.

Nieuws Cybercrime
Hoe kun je zien of jouw gegevens gelekt zijn?

Hoe kom je erachter of jouw gegevens ooit zijn buitgemaakt met behulp van malware, bij een hack of via een datalek? En als dat het geval is, wat kun je dan het beste doen? Hier lees je er meer over.

Cybercrime
Aantal cybercrime-aangiften licht gedaald

Het aantal aangiften van cybercrime is in 2022 met 1,6% gedaald ten opzichte van 2021. Cybercriminelen blijven echter zeer actief, want ten opzichte van vijf jaar geleden gaat het om een vervijfvoudiging van het aantal aangiften.

Nieuws Cybercrime
Weinig hulp werkgever bij beveiligen netwerk thuiswerkers

Ruim een op de vijf Nederlandse bedrijven beschermt de thuisnetwerken en slimme apparaten van thuiswerkende werknemers niet. Dat blijkt uit een onderzoek naar cyberbeveiligingsrisico’s bij thuiswerken.

Nieuws Cybercrime
Wat is een antivirus?

Cybercriminelen proberen met behulp van malware en virussen je gegevens te stelen, of je computer of smartphone te beschadigen. Om dat tegen te gaan, heb je een goede antivirus nodig.

Cybercrime Zelf doen
Wat is spoofing en wat kun je er tegen doen?

Een steeds vaker voorkomende truc van criminelen is spoofing, waarbij je een mailtje, telefoontje of berichtje krijgt van iemand die zich bijvoorbeeld voordoet als bankmedewerker. Hier lees je meer over spoofing, en over wat je er tegen kunt doen.

Cybercrime
Forse toename meldingen internetfraude

Bij de Fraudehelpdesk zijn in de eerste helft van dit jaar al bijna 19.000 meldingen van online fraude binnengekomen. Het aantal meldingen ligt meer dan 20% hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

Cybercrime Nieuws
De meeste gebruikte wachtwoorden

Het gebruik van een moeilijk te raden wachtwoord is enorm belangrijk, als je jouw online gegevens goed wilt beschermen. Deze passwords moet je absoluut vermijden, want dit zijn de vaakst gebruikte wachtwoorden van Nederland.

Wachtwoorden Nieuws
Tips om je thuisnetwerk te beveiligen

Het is fijn om thuis overal verbinding te kunnen maken met het internet. Als deze draadloze verbinding echter niet goed beveiligd is, loop je grote risico's. Met deze tips zorg je voor de juiste beveiliging van je netwerk.

Zelf doen Cybercrime
Hoe kun je malafide webshops herkennen?

Sommige webshops leveren namaakproducten, of nemen zelfs bestellingen en betalingen aan zonder producten te leveren. Hoe herken je zo'n malafide webshop, of aanbiedingen die écht te mooi zijn om waar te zijn?

Cybercrime Zelf doen
Online veiligheid is een ABC’tje

Met een nieuwe campagne probeert de politie cybercriminaliteit terug te dringen, door de aandacht te vestigen op het online ABC: Alert blijven, jezelf Beveiligen en altijd Checken.

Cybercrime Nieuws
Wat is malware en wat kun je er tegen doen?

Malware is een soort kwaadaardige computersoftware dat ontwikkeld is om computers en laptops te infecteren met een virus, spyware of zogeheten trojans. Hier lees je hoe je jouw apparaten tegen malware kunt wapenen.

Cybercrime
Tips om cybercrime te voorkomen

Met de komst van het internet is er helaas een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan: cybercrime. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker online ingebroken, dan fysiek. Hier lees je wat je er tegen kunt doen.

Beveiligingstips
Wat is helpdeskfraude en wat kun je er tegen doen?

Wanneer je slachtoffer wordt van helpdeskfraude word je opgebeld door een persoon uit het buitenland, die uitlegt dat je actie moet ondernemen en bepaalde gegevens moet delen. Lees hier hoe je daar mee om moet gaan.

Beveiligingstips