Nieuws

Inbraakcijfers Q3 laagste ooit, cybercrime rukt juist op

Het aantal woninginbraken heeft in het derde kwartaal van 2023 het laagste punt ooit bereikt. Inmiddels wordt in één op de vijf gemeenten vaker aangifte gedaan van cybercrime dan woninginbraak.

Nieuws Cybercrime
Aantal inbraken opnieuw afgenomen, cybercrime juist licht gestegen

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal inbraken in woningen met 4 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal meldingen van cybercrime nam daarentegen licht toe.

Nieuws Cybercrime
Aantal cybercrime-aangiften licht gedaald

Het aantal aangiften van cybercrime is in 2022 met 1,6% gedaald ten opzichte van 2021. Cybercriminelen blijven echter zeer actief, want ten opzichte van vijf jaar geleden gaat het om een vervijfvoudiging van het aantal aangiften.

Nieuws Cybercrime
Aantal inbraken neemt vooral in Noord-Nederland weer fors toe

Het aantal inbraken is in 2022 voor het eerst in jaren weer gestegen. Vooral in de noordelijke provincies sloegen inbrekers weer vaker hun slag. In Drenthe werd de grootste toename (+35%) gemeten.

Nieuws
Aantal zomerinbraken opnieuw gedaald (behalve in Groningen)

Het aantal inbraken tijdens de zomermaanden is dit jaar opnieuw afgenomen. Ten opzichte van 2020 werd er gemiddeld 27% minder vaak ingebroken. Behalve in de provincie Groningen - daar nam het aantal inbraken juist toe.

Nieuws
Weinig hulp werkgever bij beveiligen netwerk thuiswerkers

Ruim een op de vijf Nederlandse bedrijven beschermt de thuisnetwerken en slimme apparaten van thuiswerkende werknemers niet. Dat blijkt uit een onderzoek naar cyberbeveiligingsrisico’s bij thuiswerken.

Nieuws Cybercrime
Aantal inbraken stijgt weer

Na jaren van daling slaan inbrekers dit jaar weer vaker hun slag, zo blijkt uit actuele politiecijfers. Het aantal woninginbraken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 19% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nieuws
Op deze tijd en dag wordt het vaakst ingebroken

Hoewel de cijfers ieder jaar afnemen, vinden er in Nederland nog altijd zo'n 1.000 inbraken per week plaats. Als je weet op welk moment en op welke plek inbrekers het vaakst toeslaan, kun je daar extra rekening mee houden.

Beveiligingstips Nieuws
Forse toename meldingen internetfraude

Bij de Fraudehelpdesk zijn in de eerste helft van dit jaar al bijna 19.000 meldingen van online fraude binnengekomen. Het aantal meldingen ligt meer dan 20% hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

Cybercrime Nieuws
Babbeltruc van ‘rookmelder-controleurs’

Gehaaide criminelen maken misbruik van de invoering van de verplichting van rookmelders, per 1 juli 2022. Zij doen zich voor als controleurs, met als doel om waardevolle spullen buit te maken.

Nieuws
Waar komen inbrekers het vaakst een huis binnen?

Inbrekers zoeken altijd de zwakste plek van een woning op om naar binnen te komen. Een openstaand raam, via de garage, of toch een deur forceren: waar de kans statistisch gezien het grootst is, kun je hier lezen.

Beveiligingstips Nieuws
De meeste gebruikte wachtwoorden

Het gebruik van een moeilijk te raden wachtwoord is enorm belangrijk, als je jouw online gegevens goed wilt beschermen. Deze passwords moet je absoluut vermijden, want dit zijn de vaakst gebruikte wachtwoorden van Nederland.

Wachtwoorden Nieuws
Chinese beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera's van Chinese merken zijn vaak relatief goedkoop. Er zijn echter zorgen over de veiligheid van deze camera's. Is dat terecht, of geldt dat alleen voor de goedkope camera's van sommige Chinese merken?

Nieuws
Online veiligheid is een ABC’tje

Met een nieuwe campagne probeert de politie cybercriminaliteit terug te dringen, door de aandacht te vestigen op het online ABC: Alert blijven, jezelf Beveiligen en altijd Checken.

Cybercrime Nieuws
Rookmelders verplicht vanaf 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om je woning te voorzien van rookmelders. Maar hoeveel moeten het er zijn, en waar moet je deze rookmelders plaatsen? In dit artikel lees je er alles over.

Nieuws