Inbraakcijfers
Dagelijks vinden er in Nederland bijna 200 inbraken (of pogingen daartoe) plaats. In steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook in Leeuwarden, Almere en Eindhoven wordt naar verhouding vaak ingebroken, zo blijkt uit politie-cijfers.
En niet alleen tijdens de donkere maanden, want dieven zijn het hele jaar door actief. Wil je weten hoe inbrekers dit doen? Lees dan verder, en beveilig je huis extra goed op de favoriete plekken van inbrekers.
Waar komen inbrekers het vaakst binnen?
Inbrekers komen in de meeste gevallen het liefst aan de achterzijde een woning binnen. Op zich logisch, want dat is minder in het zicht, en over het algemeen minder goed beveiligd dan de voorzijde.
Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt:
- Achterdeur (36%)
- Raam op de benedenverdieping (23%)
- Voordeur (21%)
- Achterpui (9%)
- Raam bovenverdieping (7%)
- Overig (5%)
Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethoden?
Dieven komen een woning vrijwel altijd binnen door middel van insluiping, inbraak, of misleiding aan de deur. Dit zijn de meest gebruikte manieren om binnen te komen:
- Openbreken; met een breekijzer of schroevendraaier wordt een raam of deur opengebroken.
- Cilindertrekken; de cilinder wordt uit het deurslot getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.
- Insluipen; via een openstaand raam of niet afgesloten deur komt een inbreker naar binnen.
- Flipperen; vanaf de buitenkant van de deur wordt, vaak met een dun stuk plastic, de sleuf van het slot terug gedrukt.
- Babbeltruc; met een smoes wordt geprobeerd om binnen te komen, om het huis vervolgens met buit weer te verlaten.
- Hengelen; met een draad of een stuk ijzer door een raampje of brievenbus wordt toegang verschaft.
- Cilinderbreken; een cilinder dat uit het deurslot steekt, kan met een tang worden afgebroken.
- Gaatjes boren; bij het slot wordt een gat geboord, waarna met een hulpstuk de sleutel die nog in het slot zat omgedraaid wordt.
Degelijke sloten zijn sowieso belangrijk. Bij rijwoningen is goede buitenverlichting vaak al voldoende om de meeste nachtelijke inbrekers af te schrikken. Heb je een vrijstaand huis? Dan kunnen beveiligingscamera's helpen om inbrekers op afstand te houden.
— Jakob Z.
Voormalig inbreker
Tips om inbraak te voorkomen
Goed hang- en sluitwerk is de belangrijkste anti-inbraaktip. Dat geldt voor álle ramen en deuren, want je woning is net zo veilig als de zwakste plek.
Plaats verder nooit berichten over vakantieplannen op een (openbaar) social mediakanaal, zoals Facebook of Twitter. Dan weet een inbreker immers dat er niemand thuis is!
Hier vind je nog veel meer tips om inbrekers buiten de deur te houden.