Wanneer vinden de meeste inbraken plaats?
Hoewel de cijfers ieder jaar iets afnemen, vinden er in Nederland nog altijd zo’n 1.000 inbraken per week plaats. Uiteraard moet je altijd op je hoede zijn voor een inbraak, maar als je weet op welk moment en op welke plek inbrekers het vaakst toeslaan, kun je daar extra rekening mee houden. Hieronder lees je welk tijdstip, welke dag van de week, en welke periode in het jaar het populairst zijn bij inbrekers.
Hoe laat wordt het vaakst ingebroken?
Je zou misschien verwachten dat ’s nachts het vaakst wordt ingebroken, maar niets is minder waar. In Nederland vindt slechts 13 procent van de woninginbraken in de nachtelijke uren plaats, tegenover ruim 60 procent in de middag- en avonduren.
Vooral tussen 15:00 uur en 19:00 uur vinden veel inbraken plaats. Veel mensen zijn zich dan minder bedacht op inbrekers, of gaan even kort de deur uit zonder alles goed af te sluiten.
Op welke dag wordt het vaakst ingebroken?
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats.
Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Zij zijn wel uit op een inbraak, maar hebben niet een specifiek doel op het oog. Pas als er iets interessants op hun pad komt, zullen zij een poging doen om binnen te komen.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
Opmerkelijk genoeg zijn er wel duidelijke verschillen tussen de inbraakmomenten op deze feestdagen. Op Eerste Kerstdag vinden de meeste inbraken tussen 2 en 4 uur in de middag plaats, terwijl inbrekers op Tweede Kerstdag iets eerder actief zijn; rond 13:00 uur. Op Oudejaarsdag is dat tussen 17:00 en 20:00 uur, terwijl op Nieuwjaarsdag rond 1 uur ’s nachts én 12 uur ’s middags de meeste inbraakpogingen zijn. Ook op Koningsdag slaan de meeste inbrekers rond het middaguur toe.
Statistisch worden de minste inbraken gepleegd in juni en september, en de meeste in december en januari. Tijdens carnaval en de zomervakantie is de kans op een inbraak ook hoger dan gemiddeld.
Andere inbraakstatistieken
Krijg je niet genoeg van inbraakfeitjes? Dan hebben we nog meer inbraakstatistieken voor je:
- Een inbreker wil er maximaal drie minuten over doen om binnen te raken.
- Eenmaal binnen is een inbreker gemiddeld vijf minuten bezig, voordat hij met buit weer vertrekt.
- Bij één op de vijf inbraken was een raam of deur niet goed afgesloten.
- Inbrekers stelen het liefst makkelijk mee te nemen elektronica, zoals smartphones, tablets of laptop.
- De financiële schade van een inbraak is gemiddeld € 2.500,-.
- Meer dan de helft van de inbrekers is tussen de 25 en 45 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van een inbreker is 31 jaar.
- De gemeenten waar recentelijk het vaakst werd ingebroken (inbraken per 1.000 huishoudens) liggen bijna allemaal in de provincie Utrecht en in het Gooi. In Harlingen (FR) en Dinkelland (OV) werd het minst vaak ingebroken.
- In 1 op de 12 gevallen keren inbrekers binnen een jaar terug in een woning voor een nieuwe inbraak.
- Bij ongeveer 10% van de inbraken vindt de politie uiteindelijk een verdachte.
Bronnen: CBS, Het CCV, Inbraakbarometer, Misdaad in Kaart, Verbond van Verzekeraars.