Waar moet je op letten bij het kopen van een beveiligingscamera?
Een goede beveiligingscamera bij je huis of kantoor is tegenwoordig een must om de boel een beetje in de gaten te houden. Door het grote aanbod van beveiligingscamera’s kan het lastig zijn om er eentje uit te kiezen. Wat de beste beveiligingscamera is, hangt uiteraard af van jouw wensen en situatie. Let in ieder geval op de degelijkheid, de veiligheid en privacy, en de beeldkwaliteit van de camera.
Welk doel heeft je beveiligingscamera?
Er is vandaag de dag zoveel keuze op het gebied van beveiligingscamera’s dat je misschien niet direct weet voor welke camera je moet gaan. Het is handig om voor jezelf een paar zaken op een rij te hebben: waar wil je de camera precies voor gebruiken?
Wil je kijken wat er zoal rondom je woning gebeurt of op het terrein waar je bedrijf zit? Kies dan voor een robuust buitenmodel. Zoek je juist een beveiligingscamera om binnen op te hangen? Dan is de weersbestendigheid uiteraard weer minder belangrijk.
Voor de ene situatie is een simpele en voordelige beveiligingscamera voldoende, terwijl je voor een andere situatie liever voor een betere en duurdere camera gaat. In alle gevallen geldt: kies bij voorkeur voor een beveiligingscamera van een bekend merk. Dat soort camera’s zijn namelijk minder makkelijk te hacken en krijgen regelmatig een software-update om alles veilig te houden.
Draadloze beveiligingscamera of bekabelde camera
Weet je eenmaal een beetje wat voor een merken beveiligingscamera’s er zijn dan is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit bekabelde en draadloze beveiligingscamera’s. Aan allebei de soorten zitten voordelen en nadelen. Zo profiteer je bij een bekabelde camera van de grootste betrouwbaarheid. De verbinding en zo ook de kwaliteit zijn bij dergelijke beveiligingscamera’s een stuk sterker dan bij draadloze camera’s.
Een draadloze camera werkt namelijk op wifi. Wifi is gevoeliger voor externe storingen en ruis dan een bekabelde beveiligingscamera. Inbrekers en criminelen kunnen zo’n draadloze camera zelfs zelf verstoren met een zogeheten wifi jammer. Daarentegen is een draadloze camera wel weer gemakkelijker ergens op te hangen, omdat je geen kabelaansluiting nodig hebt. Het is dus maar net wat je zelf prettiger vindt.
Lees hier meer over draadloze of bekabelde beveiligingscamera’s.
Let op de beeldkwaliteit van de beveiligingscamera
Wat ook belangrijk is in je zoektocht naar een goede beveiligingscamera is de beeldkwaliteit van de camera. Je koopt immers een camera om goed zicht te hebben op eventuele inbrekers. Hoe vaak zie je wel niet dat er ergens camerabeelden worden gedeeld die vrijwel alleen maar bestaan uit blokjes? Op die manier herken je sowieso niet iemand die rond je huis of kantoor sluipt. Als je toch een investering doet in een beveiligingscamera kun je net zo goed kiezen voor een duurdere waarvan je zeker weet dat de beeldkwaliteit goed is.
Ga dus altijd het liefst voor een beveiligingscamera met goede beeldkwaliteit en nachtmodus. Mocht het gebeuren dat er wordt ingebroken of dat je voor een andere reden camerabeelden nodig hebt dan is het wel zo prettig dat je de beelden duidelijk kunt bekijken. Check hiervoor altijd de eigenschappen die bij een beveiligingscamera worden weergegeven. Daar lees je meer over de kenmerken en kwaliteiten van de opnames.
Check hoe het met dataopslag zit
Een ander belangrijk punt waar je op moet letten bij het kopen van een beveiligingscamera is de dataopslag van het apparaat. Een camera die verbonden is met het internet (IP-camera) zet de videobeelden vaak automatisch om in opgeslagen data die je later terug kunt kijken. Dit gebeurt meestal op zogeheten kaartjes of recorders die je apart aan kunt schaffen. Het is aan te raden om je hierin te verdiepen voordat je er eentje aanschaft. Recorders hebben namelijk ook allemaal hun voor- en nadelen.
Check hierbij meteen even hoe het zit met de privacy en veiligheid van de camera. Net als andere apparaten kunnen beveiligingscamera’s namelijk prooi worden van een hacker. Bekijk daarom altijd of er regelmatig security-updates worden gedaan door de fabrikant, en zorg er uiteraard voor dat jouw camera die ook kan ontvangen. Wanneer je over een IP-camera beschikt waarbij je live mee kunt kijken, is het bovendien aan te raden om eens goed naar de privacy-settings en gebruikersvoorwaarden van de bijbehorende app te kijken.
Zorg er ook altijd voor dat je een moeilijk te raden wachtwoord voor zowel de camera als je internetverbinding hebt. Over privacy gesproken: controleer ook goed wat de regels zijn omtrent het filmen van de omgeving rondom je huis.
Lees hier meer over wat je wel of niet mag filmen met een beveiligingscamera.
Beveiligingscamera met of zonder abonnement
Wat tot slot ook prettig is om te weten, is of je bij het aanschaffen van een beveiligingscamera een abonnement af moet sluiten of niet om gebruik te kunnen maken van de diensten van de camera. Heb je een beveiligingscamera die standaard beelden opneemt en die beelden bewaart in een online opslag? Dan is de kans groot dat je een abonnement af moet nemen omdat je gebruik maakt van de cloud van dat bedrijf voor de opgeslagen beelden. Het voordeel van een camera met cloudopslag is echter wel dat je beelden niet zomaar gestolen kunnen worden.
Betaal je liever niet extra per maand voor een abonnement dan is een recorder of SD-kaart een oplossing. De opgenomen beelden worden opgeslagen op zo’n kaartje waarna je ze na de opname terug kunt kijken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen maandelijkse kosten hebt waar je je druk om hoeft te maken. Er is helaas ook een nadeel: de meeste SD-kaartjes stop je in de camera zelf, waardoor er altijd een kans is dat het kaartje (en de camera) gestolen wordt. Zorg er in dat geval altijd voor dat de camera op een plek hangt waar mensen niet bij kunnen.